Neurotransmitters

 

 

Wat zijn neurotransmitters?

 

Neurotransmitters zijn boodschappersstofjes in de hersenen. Het zijn stofjes die onze hersen- en zenuwcellen met elkaar laten communiceren. Doen ze dat in het brein, dan spreken we van neurotransmitters. Doen ze dat in de rest van het lichaam, dan spreken we van hormonen. Ze verzorgen de uitwisseling van informatie tussen hersencellen (neuronen) en verbinden al deze cellen met elkaar. Elke boodschap begint met een elektrisch signaal, waarvan er iedere seconde meer dan honderdduizend worden verstuurd. De activiteit in je hersencellen is gigantisch.

Als de boodschappers van het brein spelen neurotransmitters een cruciale rol in hoe jij denkt, voelt, handelt en reageert. Ze leveren de informatie die je hersenen nodig hebben om op de juiste manier te functioneren. Een disbalans in de aanmaak van neurotransmitters kan allerlei belangrijke processen in het brein verstoren.

Een aantal neurotransmitters nader bekeken

 

Er zijn vele soorten neurotransmitters en neurowetenschappers hebben van nog lang niet allemaal de precieze functie ontdekt. Wel is inmiddels al behoorlijk wat bekend over de volgende 4 van mijn favoriete neurotransmitters. Ik ga ze hieronder met je bespreken: 

Dopamine

Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters en speelt net als serotonine een belangrijke rol bij je gevoel van plezier en geluk. Het is tevens jou interne vuur, je daadkracht. Bovenal is dopamine een ‘beloningshormoon’. Het zorgt voor het voldane gevoel na het behalen van je gestelde doelen. Dopamine wordt niet constant geproduceerd maar komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties zoals eten, sporten, seks of sommige drugs. Dopamine stimuleert je dan ook om belonend gedrag te herhalen. 
Het zorgt er voor dat je gedreven bent, je focus kan houden, je je zelfverzekerd en daadkrachtig voelt en ook je libido goed is. Gebrek aan dopamine  kan o.a. leiden tot vermoeidheid, uitstelgedrag, kouwelijkheid, uitgeblust gevoel, verslavingsgedarg en een laag libido.

 

Acetylcholine

 Misschien is dit wel de belangrijkste neurotransmitter voor onze hersenen, want deze stof is bij alle processen in het geheugen betrokken en helpt om te leren en je te ontwikkelen. Ook helpt acetylcholine je om socialer en optimistischer te voelen en meer in het moment te leven.  Het zorgt ook dat je creatief en oplossingsgericht kan denken. Heb je een gebrek aan acetylcholine dan zal je je herkennen in dat je trager bent met je gedachtes dan je zou willen, en je minder snel kan schakelen, en nieuwe info tot je kan nemen. 

 

Gaba

Gaba is je rem, het zorgt dat je grenzen kunt aangeven. Je in verbinding kunt blijven met jezelf terwijl je in verbinding bent met de ander. het zorgt dat je je goed kunt afsluiten voor prikkels. Het zorgt er voor dat je rust en overzicht kan behouden.  Heb je een tekort, dan zal je je herkennen in doorslaapproblemen, prikkels die veel te hard binnen komen, moeite hebben met stressregulatie en piekerende gedachtes. Je bent all over the place en onrustig.Vertoont vaak please gedrag en kunt moeilijk NEE zeggen.

Serotonine

 Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en dat heeft een goede reden. Iemand die in een depressie verkeert, maakt vaak te weinig serotonine aan. Een goede aanmaak en activatie van deze stof is nodig voor een gezonde slaap, eetlust, seksleven, aanpassingsvermogen en gevoel van geluk en welbevinden. Zit je hoog in je serotonine, dan zit je lekker in je lijf,  ben je graag onder de mensen, heb je zin om nieuwe dingen uit te proberen en sta je positief in het leven. Een tekort aan serotonine maakt dat je een kort lontje hebt, zwart-wit denkt, een craving naar suiker of alcohol hebt en last kan hebben van neerslachtigheid. 80% van de serotonine wordt aangemaakt in je darm, darmgezondheid is daarom écht een belangrijke factor in hoe jij je voelt!

 

 

Hoe kan ik een disbalans in neurotransmitters herstellen? 

 

Ieder persoon is anders en dat geldt daarmee ook voor de biochemie in jouw brein. Gezonde levels van neurotransmitters in de hersenen zorgen ervoor dat je in alle facetten van het leven optimaal kunt functioneren. Dit maakt het mogelijk dat je onder meer voldoende energie hebt, op de juiste momenten alert bent, makkelijk kunt leren, flexibel bent en een stabiele gemoedstoestand hebt. 

De aanmaak van neurotransmitters kan verstoord raken door leefstijlfactoren als stress, zorgen, verslavend gedrag, en ongezonde lifestyle als roken en alcohol gebruik. Ook een ongezond voedingspatroon kan bijdragen aan een disbalans, doordat het ontbreekt aan de benodigde aminozuren en cofactoren voor een goede omzetting.

De beste manier om de balans in je neurotransmitters te herstellen, is dan ook een gezonde levensstijl. 

Krijg inzicht in je neurotransmitter profiel

De neurotransmitters spelen dus een belangrijk rol bij die interne communicatie. We kunnen met behulp van een uitgebreide vragenlijst (Neurotransmitter profielbepaling van Eric Braverman) vaststellen hoe het met de neurotransmitters in jouw brein is gesteld. . Zijn er tekorten? Is dat structureel of incidenteel? Wat is jouw dominante neurotransmitter?

Disbalans in de neurotransmitters kan een scala aan klachten opleveren als angst, dperessie, somberheid, vermoeheid, traagheid van denken, geheugenverlies, verlies aan daadkracht, spierpijn, spier zwakte, en nog vele andere klachten kunnen hiermee samenhangen.

Als we weten hoe de onderlinge verhouding tussen de neurotransmitters in je brein is, kunnen we gericht met behulp van lifestyle verbeteringen, het bijschaven van je voedingspatronen al een heel eind komen. Vaak worden supplementen en geneeskrachtige kruiden ingezet om je een steuntje in de rug te geven. Zodat de neurotransmitters kunnen herstellen en de eventuele tekorten worden opgeheven. 

 

Als Neuro-4Coach help ik jouw ‘brein fit’ te worden en te blijven door de chemie in je brein te optimaliseren.

 

 

Nieuwsgierig geworden naar jou neurotransmitter profiel?

Je krijgt van mij een online neuroprofiel test en anamnese. Na het invullen maken we een afspraak voor een consult. Dit kan zowel online als in de praktijk. Na ons gesprek krijg je een op maat gemaakt supplementen, voeding en lifestyle plan voor de aankomende twee maanden.